WAT IS ER NOG MEER?

 

Schoorsteen

Het rendement van een tegelkachel kan pas volledig benut worden als de schoorsteen optimaal is. Belangrijk daarvoor zijn de diameter en de isolatie van de schoorsteen. Hoe beter geïsoleerd de schoorsteen is, des te lager de intrede-temperatuur kan zijn, dat wil zeggen de temperatuur die de rookgassen hebben op de plaats waar ze (vanuit het labyrint in de kachel) de schoorsteen in gaan. En hoe lager deze intrede-temperatuur kan zijn, des te langer het labyrint kan worden gemaakt, zodat zoveel mogelijk van de warmte in de kachel wordt opgeslagen en vervolgens wordt uitgestraald. Dit betekent maximaal rendement.

In geval van nieuwbouw bestaan er verschillende systemen voor geïsoleerde schoorstenen, zoals dubbelwandige metalen of keramische pijpen van de fabrikanten Helex (www.selkirk.uk) en TONA (www.tona.de). Bestaande schoorstenen voldoen veelal niet aan de hoge kwaliteitseisen die tegelkachels vragen. Vaak is het wel mogelijk door de schoorsteen een metalen, flexibele pijp heen te trekken en deze vervolgens met speciale korrels te isoleren. De gemiddelde schoorsteenmaat voor tegelkachels is een binnendiameter van 16 centimeter.

Electronische besturing

Een belangrijke recente ontwikkeling op het gebied van combi-ovens is de elektronisch gecontroleerde besturing, zoals die van fabrikant Brunner (www.brunner.de). Zodra het hout brandt en de deur van de inzet gesloten is, wordt de zuurstoftoevoer automatisch afgeregeld. Dit gebeurt met behulp van een temperatuurvoeler in de naverbrandingskamer van de inzet en met een geavanceerd besturingsprogramma. Op de display is te zien hoe hoog de temperatuur in de naverbrandingskamer is en in welke stookfase de kachel zich bevindt. Afgezien van het gemak zorgt de electronische besturing voor een optimaal verbrandingsproces. Dit verhoogt het rendement en beperkt de belasting voor het milieu tot het minimum. Voor goed geïsoleerde huizen zijn bovendien systemen ontwikkeld waarbij de zuurstof die nodig is voor de verbranding (± 60 kubieke meter per uur) van buiten wordt aangezogen.

Verwarmen van water

Het is mogelijk om met een tegelkachel water te verwarmen. Op een combi-oven kan een ketel worden geplaatst waar tijdens het stoken water doorheen stroomt dat wordt opgewarmd. Dit water kan dan worden gebruikt als tapwater of voor vloerverwarming. Deze constructie vraagt om een grote boiler. Alleen op deze wijze is het mogelijk de grote hoeveelheid energie die tijdens het stoken aan het water wordt afgegeven op te slaan en vervolgens gelijkmatig te laten afgeven aan tapwater, vloerverwarming of radiatoren. Firma Tekon (www.tekon.de) levert geschikte boilers voor dit doel. Deze boilers zijn ook te gebruiken voor een combinatie van warm water afkomstig van een tegelkachel en van zonnecollectoren. Voordeel hiervan is dat u 's zomers niet uw tegelkachel hoeft te stoken voor warm tapwater. Een gecombineerd systeem van tegelkachel, ketel en zonnecollectoren levert een ‘totaalpakket’ van warmte en warm water op basis van herwinbare energie.

 

Stralingswanden

Stralingswanden zijn ideaal voor mensen die wel behoefte hebben aan een bron van stralingswarmte, maar die geen tegelkachel willen of kunnen laten plaatsen. Dat kan zijn omdat zij geen hout willen stoken, omdat er geen (goede) schoorsteen is of omdat het gewicht van een tegelkachel te groot is. Net als bij vloerverwarming wordt een staande tegelwand aan de achterkant voorzien van flexibele verwarmingsslangen. De slangen worden rechtstreeks met een thermostaatkraan gekoppeld aan de centrale verwarming. Stralingswanden worden net als tegelkachels aan de buitenkant 60º tot 70º C (veel warmer dan warmtemuren), wat bij keramische materialen een temperatuur is waarbij je je niet kunt branden en behaaglijk tegen het oppervlak kan zitten of staan. Een stralingswand (ook wel knuffelmuur genoemd) kan de vorm aannemen van een tegelkachel, maar ook een betegelde of gestucadoorde vlakke wand zijn.